Vihannekset

 
retiisin sirkkalehtitaimia esikasvatuksessa

Pikkuriikkisistä siemenistä kasvavat taimet varttuvat lähiruuaksi Miehikkälässä, Kymenlaaksossa

Porkkanaisen kasvukausi alkaa jo varhain kevättalvella helmikuussa ensimmäisillä siemenkylvöillä hyvin kotikutoisesti ikkunalaudalla, kasvivalojen avustamana ja jatkuu pitkälle lokakuulle, kun viimeisiä juureksia nostetaan maasta kellarin suojiin. Ensimmäisiä avomaakylvöjä pääsee yleensä tekemään huhtikuussa ja kasvihuoneesta siihen aikaan voi suotuisana keväänä saada jo ensimmäisiä maistiaisia varhaissadosta. Kunnolla satokausi pääsee vauhtiin kesäkuun lopulla. On sitä joskus korjattu pinaattisatoa lumen alta ja nostettu perunoita vielä tammikuussakin, mutta silloin puhutaan poikkeuksellisista sääolosuhteista. 

Suurin osa vihannesten taimista esikasvatetaan pienessä kasvihuoneessa ja istutetaan kasvimaalle kohopenkkeihin pikkutaimina. Näin otetaan varaslähtö satokauteen. Esikasvattamalla taimet samalta kasvupaikalta voidaan saada useita satoja kasvukaudessa, puhutaan intensiiviviljelystä. Taimia voidaan myös istuttaa pian sadonkorjuuikäisten kasvien riviväleihin. Sadonkorjuun jälkeen pikkutaimet pystyvät levittäytymään koko penkin alalle. Näillä keinoin maanpinta pysyy kasvipeitteisenä jatkuvasti. 



kurkkukasvi kurkkuja ja kurkun kukkia kasvihuoneessa

Monipuolinen valikoima vihanneksia kasvaa ilman kemikaaleja

Porkkanaisen vihannesvalikoimaan kuuluu erilaisia lehtivihanneksia, salaatteja, juureksia, sipuleita, tomaatteja, chilejä, kurkkuja, kaalikasveja, kurpitsoja, papuja sekä yrttejä. Valikoima vaihtelee sesongin, kysynnän ja yrittäjän mielihalujen mukaan. Tulevaisuudessa satoa saadaan myös useista tilalle istutetuista hedelmäpuista sekä marjapensaista. 

Joku on saattanut maistaa salaatinlehteäsi!

Koska Porkkanaisen vihannekset kasvavat täysin ilman hyönteismyrkkyjä ja torjunta-aineita ne maistuvat tilaisuuden tullen myös hyönteisille, etanoille ja pupujusseille. Tämä ei ole maailmanloppu: vaurioituneet kohdat voi leikata pois lopun vihanneksen ollessa täysin syömäkelpoinen. Olemme oppineet täydellisiin vihanneksiin, joissa ei ole reikiä, puremajälkiä eikä käytäviä. Valitettavasti nuo täydelliset vihannekset ovat saaneet yhden tai useamman myrkkysuihkun niskaansa ja vaikka kuinka puhutaan varoajoista, kuinka turvallista on syödä tuote ajan jälkeen itse jätän sen mieluummin syömättä ja valitsen “koemaistetun” vihanneksen.

Real food comes dirty

Koska vihannekset kasvavat mullassa ei ole tavatonta, että niihin jää multajäämiä tai hiekkaa. On hyvä huuhtoa vihannekset kotona ennen käyttöä. Nippuvihannesten naatit kannattaa poistaa pidemmässä säilytyksessä, koska jatkaessaan haihduttamista ne nopeuttavat juuresten nahistumista. Pääosa vihanneksista säilyy parhaiten jääkaapissa kuivumiselta suojattuna. Tomaatti kuitenkin on niin herkkähipiäinen, että se on onnellisempi huoneenlämmössä. Syksyllä maasta nostettavat varastovihannekset, esimerkiksi porkkanat ja punajuuret, säilyvät kellarissa paremmin pesemättöminä mullan mikrobien suojatessa niitä pilaantumiselta.


Porkkanaisen tuotteita myydään REKO-lähiruokarenkaissa sekä erilaisissa markkina- ja myyntitapahtumissa. Näistä kaikista löydät päivitetyt tiedot Porkkanaisen Facebook -sivuilta. Vihannesten saatavuutta voit kysellä myös suoraan viljelijältä. Yhteystiedot löytyvät täältä ja sivun alareunasta.

Mikä on REKO-lähiruokarengas?

REKO-lähiruokarenkaat toimivat yksityisissä Facebook-ryhmissä ympäri Suomen. Kaikilla Facebookin käyttäjillä on mahdollisuus liittyä ryhmiin. Voit tilata suoraan tuottajilta tuotteita ja noutaa kaikki saman ryhmän tilaukset samasta, ennalta sovitusta paikasta (usein esimerkiksi isojen kauppojen parkkipaikoilta), ennalta sovittuun aikaan. Tuotevalikoima vaihtelee eri REKO-renkaissa. Tarjolla on esimerkiksi vihanneksia, leipomo-, liha- ja kalatuotteita.

Miksi Porkkanaisen tuotteet eivät ole luomusertifioituja?

Kun itse teen kuluttajana ruokaostoksia valitsen aina luomun, jos kustannukset pysyvät järkevällä tasolla ja jos tuotteen laatu on hyvä. Luomumerkkiä saavat käyttää sitä hakeneet tuottajat, jotka läpäisevät vuosittaisen viranomaistarkastuksen siirtymäaikoineen. Sertifiointi teettää tuottajalle lisää paperityötä ja kustannuksia. Porkkanaisen tuotantotavat ovat monessa kohdassa jopa paremmat kuin luomussa. Kylvetyt siemenet ovat kuitenkin osin tavanomaisesti tuotettuja, koska näin saatavilla on huomattavasti laajempi lajikevalikoima kuin luomusiemenissä olisi. Kasvimaalla ei ruiskutella edes niitä ympäristöystävällisimpiä torjunta-aineita, jotka luomussa ovat sallittuja. Porkkanaisen tuotantotavat ja menetelmät eivät ole salaisuuksia. Aina voi kysyä, jos jokin mietityttää.

nokkosperhosia timjamin kukissa
  • Uudistava viljely

    Tietoa Porkkanaisen tuotantotavoista ja päämääristä.

    luonnon monimuotoisuus, kukka ja kukkakärpänen
  • Viherpeukalo

    Pintaraapaisu yrittäjän ja Uutispellon tilan taustoista.